Vega-sarjan kolmas retkiristeilyalus valmistautumassa merikokeille lähtöön

6.3.2023

Helsingin telakalla on jo Vega-sarjan kolmas retkiristeilyalus valmistautumassa merikokeille lähtöön. SH Diana on serkkujaan pidempi ja on näin ollen majoituskapasiteetiltaan myös suurempi. NB518 – SH Dianan, merikoe on suunniteltu viikolle 11.

Merikokeisiin ja aluksen turvallisuuteen liittyen testaamme NB518 – SH Dianan hälytysääntä keskiviikkona 08.03. Tällöin suoritetaan rakenteilla olevan laivan hälytysäänitesti klo 18:00 – 20:00. Hälytysääni tulee kuulumaan telakan lähialueilla. Alla kartta telakan ja laivan sijainnista. Telakan osoite on Laivakatu 1, 00150 Helsinki

Telakan ja laivan sijainti


Laivasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen laivan valmistusta viitoittavat monet tärkeät vaiheet, jotka johdattavat uudisrakennusta kohden luovutusta. Monet näistä vaiheista on määritelty laivasopimuksessa ja osaa niistä kutsutaan ns. koviksi pisteiksi.

Yksi laivaprojektin kovista pisteistä on merikokeet. Merikokeiden tarkoitus on muun muassa varmistautua siitä, että rakennettu alus vastaa asiakkaan kanssa tehtyä laivanrakennussopimusta ja sopimuserittelyä. Aluksen on täytettävä kansainväliset kriteerit, jotka luokituslaitos tarkastaa ja hyväksyy.

Jo allashallissa ja varustelulaiturissa aloitetut käyttöönotot ja testit jatkuvat merikokeilla. Käyttöönotoilla tarkoitetaan laivan teknisten järjestelmien, alueiden ja toimintojen käyttöönottoa ja tarkastusta.

Tärkeä vaihe ennen merikoetta on merikoekatselmukset. Niitä pidetään viikoittain jo kuukausia ennen merikokeita.

Merikoekatselmuksessa tarkastetaan, että laiva on kaikin puolin valmis lähtemään merelle. Merikoekatselmuksen tarkoitus on varmistaa laivan merikelpoisuus ja merikoemiehistön turvallisuus merellä.

Toivotamme SH Dianalle ja sen merikoemiehistölle onnistuneita merikokeita ja turvallista ajoa!