Uudislaiva 517 valmistautuu merikokeisiin mm. testaamalla laivan hälytysääntä

5.5.2022

NB517 – SH Vega

Naapurit lienevät jo huomanneet, että talven aikana on varustelulaituriin alkuvuodesta siirretyn laivan rakentaminen edistynyt jo pitkälle.

Laivassa jatkuvat vielä käyttöönotot ja viimeistelytyöt. Hiljattain maalaustyönjohtajamme sanoi, että maalari on viimeinen, joka lähtee laivasta.

Tällä hetkellä olemme kuumeisesti valmistelemassa laivaa merikokeille lähtöön ja töitä tehdään lähes ympäri vuorokauden. Merikokeille lähtö on suunniteltu viikolle 19.

Merikokeisiin ja aluksen turvallisuuteen liittyen testaamme NB517 – SH Vegan hälytysääntä tänään torstaina klo 19.00 – 20.00. Hälytysääni tulee kuulumaan telakan lähialueilla. Artikkelin alaosasta löytyy kartta telakan ja laivan sijainnista.

Merikokeet ovat yksi laivanrakennuksen tärkeistä vaiheista, jolloin varmistaudutaan lopullisesti siitä, että rakennettu alus vastaa asiakkaan kanssa sovittua sekä täyttää kansainväliset kriteerit, jotka luokituslaitos tarkastaa ja hyväksyy.

Merikokeilla jatkuvat käyttöönotot on aloitettu jo vesillelaskuvaiheessa. Käyttöönotoilla tarkoitetaan laivan teknisten järjestelmien, kuten generaattorien, muuntajien, palohälytysjärjestelmien, höyrykattilajärjestelmien ja valaistusjärjestelmien käyttöönottoa. Onnistuneiden käyttöönottotöiden jälkeen laiva on valmis luovutettavaksi.

Laivan rakennusvaiheessa, kun laivan omat koneet eivät ole vielä käynnissä ja tuottamassa sähköä, syötetään laivalle sähköä maista ns. maistasyöttönä. Maistasyöttösähköä (60 Hz) tuottaa meille laiturille asennettu dieselaggregaatti. Aggregaatista saamme sähköä mm. ilmastointia, vesitiiviitä ovia ja konehuoneessa olevia moottoreita varten. Tämä väliaikainen ratkaisu on käytössä, kunnes laivan omat koneet tuottavat sähköä.

Olemme pahoillamme mahdollisesti aiheuttamastamme häiriöstä. Pyrimme vaimentamaan aggregaatin ääntä ja ohjaamaan sen suuntaa siten, ettei siitä aiheutuisi häiriötä naapureillemme.