Toisen luksus-tutkimusristeilijän köli laskettiin Helsinki Shipyardilla

12.2.2021

Laivan NB 517 köli laskettiin merenkulun perinteiden mukaisesti ja koronarajoitukset huomioiden. NB 517 on toinen Swan Hellenicin Helsingin telakalta tilaamista kolmesta aluksesta.

Uudisrakennus 517 kölinlaskulohko 302 ja taustalla SH Minerva rakentumassa

Kölinlasku suoritettiin lohkolla 302, joka saapui parahiksi edellisenä viikonloppuna telakalle varusteltuna ja maalattuna. Tilaisuudessa olivat läsnä tilaajan ja luokan edustajat sekä projekti- ja telakan johtoa.

Helsingin telakalla rakennettavat alukset edustavat uuden polaaristen tutkimusalusten sukupolvea, ja valmistuttuaan ne tulevat purjehtimaan maailmanlaajuisesti, painopisteenään korkeammat leveysasteet.

Kuvassa vasemmalta: NB 516-517 projektipäällikkö Jonas Packalén, Lloyd’s Registerin edustaja Jukka Hujanen ja Helsinki Shipyard Oy:n hallituksen puheenjohtaja Victor Olerskiy

Telakalta tilatut kaksi ensimmäistä 113-metristä alusta kuljettaa luovutuksensa jälkeen 152 matkustajaa ja 120 miehistön jäsentä. Alukset varustetaan diesel-sähkökoneilla, SCR-järjestelmällä, ja niiden käyttövoima on 4,6 MW. Alusten bruttovetoisuus on 10500 tonnia ja jääluokka PC5.

Sarjan ensimmäinen alus toimitetaan asiakkaalleen vuonna 2021 ja nyt kölinlaskuaan juhlistanut alus luovutetaan v. 2022 alkupuolella. Kolmas alus, kahta sisartaan jonkin verran kookkaampi NB 518, luovutetaan tilaajalle niin ikään v. 2022, vuoden loppupuolella.

”Uudisrakennukset NB 516 ja 517 on suunniteltu äärimmäisiin sääolosuhteisiin toisaalta polaarialueille, joilla laivat saattavat kohdata vaikeita jääolosuhteita, ja toisaalta trooppisille alueille. Luonnollisesti nämä alukset on suunniteltu täyttämään herkän luonnon asettamat vaatimukset alueilla, missä ne purjehtivat. ”, kertoi NB 516-517:n projektipäällikkö Jonas Packalén.

Lisätietoja:

Esko Karvonen, CEO, Helsinki Shipyard Oy, tel. 358 10 622 2600

Helsinki Shipyard:

Helsinki Shipyard Oy sijaitsee Suomen pääkaupungissa ja on erikoistunut meriteknologiaan sekä haastaviin olosuhteisiin ja vaativille reiteille tarkoitettujen erikoisalusten rakentamiseen. Telakalla on pitkät perinteet ja vertaansa vailla olevaa asiantuntemusta kylmissä olosuhteissa operoitavien jäänmurtajien ja muiden korkean jääluokan omaavien alusten suunnittelussa ja rakentamisessa. Arktisen tietotaidon lisäksi asiantuntijuutemme kattaa matkustajalautat ja risteilyalukset.

Telakka tunnetaan suomalaisen laivanrakennuksen edelläkävijänä, merkittävänä työnantajana sekä osana Helsingin kaupungin historiaa ja maisemia.