Metropolia ja Helsinki Shipyard – luontevaa yhteistyötä

2.3.2021

Yhteistyömme Helsingin Metropolian kanssa on pitkäikäistä ja luontevaa, johtuen mm. Metropolian monista opintovaihtoehdoista, jotka sopivat laivarakennuksen tarpeisiin.

Helsingin telakalla on ollut käynnissä mielenkiintoinen ryhmätyöprojekti, jossa telakan puolelta vetäjinä toimivat Tommi Heikkilä yhdessä Juuso Jaatisen kanssa ja yhtenä suunnittelijoista on toiminut telakalla osa-aikaisesti töissä oleva ja Metropoliassa opiskeleva Timo Astikainen. Lisäksi työryhmään kuuluvat energiatekniikan opiskelijat Lassi Astala, Miro Korvenaro sekä Kristofer Lindholm.

Projektin aiheena on energiatehokkuuden sateenvarjon alla laivan pääkoneiston jäähdytysjärjestelmän komponenttien (pumput ja lämmönvaihtimet) optimointi. Ryhmän luoma laskentamalli auttaa säästämään laivan energiankulutuksessa ja optimoimaan laivan komponenttien kapasiteettia, tuoden näin potentiaalista säästöä sekä loppuasiakkaalle että telakalle.

Työryhmän kanssa päästiin hyvin vauhtiin syksyllä ja projekti lähti etenemään vauhdilla. Opiskelijoiden kanssa on pidetty työn edetessä hyviä keskusteluja ja saatu uusia näkökulmia, joiden kautta työkalun ominaisuuksia on hiottu vastaamaan telakan tarpeita alkuvaiheen järjestelmämitoituksessa energiatehokkuuden huomioimiseksi.

Työn ollessa valmistumaisillaan on saavutettu hyvä pohja, jonka päälle voidaan laajentaa aihepiirin tarkasteluja myös muihin isompiin järjestelmiin ja siten päästä paremmin käsiksi energiatehokkuuden parantamiskohteisiin. Yhteistyö on sujunut mallikkaasti ja projekti on ollut erittäin positiivinen kokemus telakan puolelta.

Työryhmän kommentti:

Laivojen parissa työskentely oli uusi ja mielenkiintoinen haaste suurimmalle osalle ryhmäläisistä ja vaatikin aluksi paljon perehtymistä jäähdytysjärjestelmän toimintaan. Kiitos hyvän ohjauksen, projekti pääsi kuitenkin tehokkaasti liikkeelle ja eteni mukavan vuorovaikutteisessa ilmapiirissä.

Energiatekniikan opiskelijana oli palkitsevaa työskennellä projektissa, joka edistää laivojen energiatehokkuutta sekä tuo konkreettista hyötyä yhteistyöyritykselle. Projekti on ollut antoisa ja opettavainen!