Tilaajavastuulaki
Tilaajavastuulain tarkoituksena on harmaan talouden torjunta, yritysten tasavertaisen kilpailun edistäminen ja työehtojen noudattaminen. Lain noudattamista Suomessa valvoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
Laki velvoittaa tilaajan (Helsinki Shipyard) selvittämään ulkopuolista työvoimaa (vuokratyö tai alihankinta) käytettäessä, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Tämä tarkoittaa, että ennen sopimuksen solmimista tilaajan on hankittava ja sopimuskumppanin toimitettava alle 3 kuukautta vanhat tilaajavastuulain velvoittamat selvitykset. Merkitystä ei ole sillä, onko sopimuskumppani suomalainen vai ulkomainen yritys.
Tilaajavastuulain velvoittamat selvitykset | Vastuu Group
Helsinki Shipyard suosittelee kumppaneilleen liittymistä Vastuu Groupin Luotettava Kumppani 2.0 -palveluun, josta tilaajavastuulain velvoittamat selvitykset ovat saatavilla yhdellä aina ajantasaisella raportilla. Palvelu mahdollistaa luotettavan datan avulla parempaa ja kestävämpää yhteistyötä eri sidosryhmien välillä sekä helpottaa ja tehostaa yritysten arkea. Palvelu on tällä hetkellä saatavissa suomalaisille, latvialaisille, liettualaisille, ruotsalaisille, puolalaisille ja virolaisille yrityksille.
Laki työntekijöiden lähettämisestä (koskee ulkomaista alihankkijaa)
Lähetetty työntekijä on ulkomaisen yrityksen työntekijä, joka tekee tilapäisesti työtä Suomessa joko sopimuksen perusteella alihankintana tai vuokratyössä. Lähetetyn työntekijän tavallinen työskentelypaikka on siis jokin muu valtio kuin Suomi ja tilapäisen Suomessa työskentelyn jälkeen työntekijä palaa lähtömaahansa työnantajan palvelukseen.
Lähetettyjä työntekijöitä koskee laki työntekijöiden lähettämisestä. Laissa määritellään ne suomalaiset työelämää koskevat säädökset, joita sovelletaan silloin, kun ne ovat työntekijän kannalta edullisempia kuin työntekijään muutoin sovellettavat säännökset. Lain soveltamisen kannalta ei ole merkitystä sillä, onko työnantaja muusta EU-maasta vai EU:n ulkopuolelta.
Säädökset asettavat velvoitteita lähettävälle yritykselle eli lähetetyn työntekijän työnantajalle. Velvoitteet ja ohjeet löytyvät Työsuojeluhallinnon verkkosivuilta:
Lähetetty työntekijä – Tyosuojelu.fi – Työsuojeluhallinto => Työnantajalle
Kevytyrittäjyys
Helsinki Shipyardin telakalla kevytyrittäjyys on kielletty. Kielto koskee sekä Helsinki Shipyardin suorien sopimuskumppaneiden että koko alihankintaketjun lukuun kevytyrittäjänä työskentelyä telakalla.
Koska Suomen voimassa oleva lainsäädäntö ei tunnista kevytyrittäjyyttä, kevytyrittäjä tekee työtä juridisesta näkökulmasta joko työsuhteessa tai yrittäjänä. Kieltämällä kevytyrittäjien käytön telakallaan, Helsinki Shipyard haluaa välttää juridisesti epäselvät tilanteet ja pyrkii minimoimaan työperäiseen hyväksikäyttöön liittyvät riskit sekä estämään lakisääteisten velvoitteiden laiminlyönnin alihankintaketjussaan. Samalla Helsinki Shipyard haluaa varmistaa työturvallisuuden kaikkien telakalla työskentelevien kohdalla.
Veronumero
Suomessa veronumero on pakollinen jokaisella, joka työskentelee laivanrakennustyömaalla (telakalla) ja veronumero on oltava lisättynä julkiseen veronumerorekisteriin. Veronumero löytyy verokortista tai OmaVerosta. Veronumeron voi merkitä veronumerorekisteriin työntekijä itse tai hänen työnantajansa. Verohallinnon verkkosivuilta löytyy ohjeet myös ulkomaalaisen työntekijän rekisteröimiseen.
Veronumero – vero.fi
Veronumeron merkintä veronumerorekisteriin OmaVerossa – vero.fi
Turvallisuuskortit
Jokaiselta Helsinki Shipyardin telakalla työskentelevältä vaaditaan voimassaoleva TTK Työturvallisuuskortti.
Tulitöitä tekeviltä vaaditaan lisäksi voimassaoleva SPEK Tulityökortti. Sähkötöitä tekeviltä vaaditaan lisäksi voimassaolevat Sähkötyöturvallisuuskortti (SFS 6002) sekä sähkötyön hätäensiapukoulutus.
HSE-perehdytys (Health, Safety, Environment)
Ennen telakalle saapumista on jokaisen suoritettava Helsinki Shipyardin verkkokurssi, jossa perehdytetään telakan turvallisuusohjeisiin. Suoritetusta perehdytyksestä saa todistuksen, joka on esitettävä telakan lupatoimistossa.
Jos telakalla työskentely kestää yli 2 viikkoa, työntekijän on osallistuttava lisäksi telakalla järjestettävään HSE-koulutukseen. Suomen- ja englanninkielisiä koulutuksia järjestetään telakan koulutuskalenterin mukaan. Muiden kielten osalta koulutus tulkin välityksellä on mahdollista, mutta alihankkijan on järjestettävä tulkki itse ja sovittava kouluttajan kanssa erillisen koulutuksen järjestämisestä. Helsinki Shipyardin HSE-koulutus alihankkijoiden työntekijöille on voimassa 2 vuotta.
Telakan lupatoimisto
Alihankkijoiden työntekijöiden henkilöllisyystodistukset, mahdolliset työnteko-oikeuteen liittyvät luvat, veronumerot, turvallisuuskortit sekä todistukset suoritetusta HSE-perehdytyksestä (verkkokurssi) tarkastetaan telakan pääportin lupatoimistossa, jonne varataan käyntiaika ennen töiden alkamista. Lupatoimisto myöntää kulkuluvat.