Tietoa alihankkijoille

Tilaajavastuulaki

Helsinki Shipyard noudattaa Tilaajavastuulakia, jonka tarkoituksena on harmaan talouden torjunta, yritysten tasavertaisen kilpailun edistäminen ja työehtojen noudattaminen. Lain noudattamista Suomessa valvoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Laki velvoittaa tilaajan (Helsinki Shipyard) selvittämään ulkopuolista työvoimaa käytettäessä, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Tämä tarkoittaa, että ennen sopimuksen solmimista tilaajan on hankittava ja sopimuskumppanin toimitettava alle kolme kuukautta vanhat tilaajavastuulain velvoittamat selvitykset.

Tilaajavastuulain velvoitteet ›

Helsinki Shipyard suosittelee kumppaneilleen liittymistä Vastuu Groupin Luotettava Kumppani 2.0 -palveluun, josta tilaajavastuulain velvoittamat selvitykset ovat saatavilla yhdellä aina ajantasaisella raportilla. Palvelu mahdollistaa luotettavan datan avulla parempaa ja kestävämpää yhteistyötä eri sidosryhmien välillä sekä helpottaa ja tehostaa yritysten arkea. Palvelu on tällä hetkellä saatavissa suomalaisille, latvialaisille, liettualaisille, ruotsalaisille, puolalaisille ja virolaisille yrityksille.

Kevytyrittäjyys

Helsinki Shipyardin telakalla kevytyrittäjyys on kielletty. Kielto koskee sekä Helsinki Shipyardin suorien sopimuskumppaneiden että koko alihankintaketjun lukuun kevytyrittäjänä työskentelyä telakalla.

Koska Suomen voimassa oleva lainsäädäntö ei tunnista kevytyrittäjyyttä, kevytyrittäjä tekee työtä juridisesta näkökulmasta joko työsuhteessa tai yrittäjänä. Kieltämällä kevytyrittäjien käytön telakallaan, Helsinki Shipyard haluaa välttää juridisesti epäselvät tilanteet ja pyrkii minimoimaan työperäiseen hyväksikäyttöön liittyvät riskit sekä estämään lakisääteisten velvoitteiden laiminlyönnin alihankintaketjussaan. Samalla Helsinki Shipyard haluaa varmistaa työturvallisuuden kaikkien telakalla työskentelevien kohdalla.

Veronumero

Suomessa veronumero on pakollinen jokaisella, joka työskentelee laivanrakennustyömaalla (telakalla) ja veronumero on oltava lisättynä julkiseen veronumerorekisteriin. Veronumero löytyy verokortista tai OmaVerosta. Veronumeron voi merkitä veronumerorekisteriin työntekijä itse tai hänen työnantajansa. Verohallinnon sivuilta löytyy ohjeet myös ulkomaalaisen työntekijän rekisteröimiseen.

Veronumero – vero.fi
Veronumeron merkintä veronumerorekisteriin OmaVerossa – vero.fi

Turvallisuuskortit

Jokaiselta Helsinki Shipyardin telakalla työskentelevältä vaaditaan voimassaoleva TTK Työturvallisuuskortti.

Tulitöitä tekeviltä vaaditaan lisäksi voimassaoleva SPEK Tulityökortti. Sähkötöitä tekeviltä vaaditaan lisäksi voimassaolevat Sähkötyöturvallisuuskortti (SFS 6002) sekä sähkötyön hätäensiapukoulutus.

HSE-perehdytys (Health, Security, Environment)

Helsinki Shipyardin oma HSE-perehdytys on pakollinen jokaiselle telakalle töihin tulevalle. Perehdytys tulee käydä kahden (2) viikon kuluessa työskentelyn aloittamisesta. Suomen-, englannin- ja venäjänkielisiä perehdytyksiä järjestetään telakan koulutuskalenterin mukaan. Muiden kielten osalta perehdytys tulkin välityksellä on mahdollista, mutta alihankkijan on järjestettävä tulkki itse ja sovittava asiasta etukäteen kouluttajan kanssa. Helsinki Shipyardin HSE-perehdytys alihankkijoiden työntekijöille on voimassa kaksi (2) vuotta.

Telakan lupatoimisto

Alihankkijoiden työntekijöiden henkilöllisyystodistukset, veronumerot, turvallisuuskortit ja mahdolliset työntekoon liittyvät luvat tarkastetaan sekä kulkuluvat myönnetään telakan pääportin lupatoimistossa, jonne varataan käyntiaika ennen töiden aloitusta.