DAVIE ON SAANUT PÄÄTÖKSEEN KAUPAN HELSINKI SHIPYARD OY:N LIIKETOIMINNASTA

3.11.2023

Helsinki Shipyard

Helsinki, Suomi – 3. marraskuuta 2023 – kanadalainen lainvanrakennusyhtiö Davie on tänään saattanut päätökseen kaupan Helsinki Shipyard Oy:n (HSO) liiketoiminnasta.   

Historiallinen kauppa yhdistää kahden johtavan laivanrakentajan taidot ja arktisen osaamisen. Kanadan ja Suomen telakat toimivat juridisesti ja operatiivisesti erillisinä yhtiöinä. Kauppa luo mahdollisuuksia työntekijöiden yhteistyölle ja osaamisen jakamiseen, resurssien hyödyntämiseen, sekä vientipotentiaalin luomiseen. Helsingin telakka jatkaa nykyisen suomalaisen johdon alaisuudessa toimitusjohtajanaan Kim Salmi ja sen henkilöstö siirtyy osaksi Davieta vanhoina työntekijöinä. Liiketoimintakaupan kauppasummaa ei julkisteta. 

”Olemme ilahtuneita voidessamme yhdistää kaksi historiallista ja toisiaan täydentävää liiketoimintaa. Kauppa ei olisi toteutunut ilman Quebecin provinssin, Helsingin kaupungin ja Kanadan sekä Suomen valtioiden antamaa tukea. Luotamme siihen, että lahjakkaat työntekijämme ja maailmanluokan toimitusketjumme muodostavat nopeasti maailmanlaajuisesti johtavan kestävän arktisen laivanrakennuksen ja muiden erikoistuotteiden osaamiskeskuksen. Helsingin telakan ainutlaatuisen osaamisen voimin voimme rakentaa myös Quebecissä tehokkaammin Kanadan raskaiden jäänmurtajien tilauskantaa, joka on läntisen maailman suurin”, sanoo Davien toimitusjohtaja James Davies. 

”Kauppa on mitä parhain uutinen Helsingin telakalle, työntekijöillemme ja toimitusketjullemme. Kuukausien suunnittelun jälkeen tärkein prioriteettimme on palauttaa liiketoiminta nopeasti siihen, mitä osaamme parhaiten – maailmanluokan laivojen suunnitteluun ja rakentamiseen nopeasti ja kustannustehokkaasti”, sanoo Helsingin telakan toimitusjohtaja Kim Salmi. 

Davie ja Helsingin telakka tarjoavat yhdessä kriittistä asiantuntemusta valtioille ja kaupallisille asiakkaille. Molemmat laivanrakentajat tunnetaan johtajuudestaan ja osaamisestaan puhtaissa energiaratkaisuissa, ja ne tulevat osallistumaan yhdessä vihreämmän ja kestävämmän valtamerilaivaston luomiseen. 

Yrityskaupan loppuunsaattaminen on päätös prosessille, joka alkoi joulukuussa 2022. Maaliskuussa 2023 Davie hankki itselleen yksinoikeudellisen option ostaa HSO:n omaisuuserät. Davie allekirjoitti huhtikuussa 2023 ehdollisen ostosopimuksen HSO:n liiketoiminnasta, jota seurasi heinäkuussa vahvistunut Helsingin kaupungin päätös myöntää Davielle uusi 50 vuoden maanvuokrasopimus. 

Davie kiittää suomalaisten ja kanadalaisten toimijoiden ratkaisevaa tukea kauppaprosessin toteutumisessa. Erityisesti rahoittajana toimivan Quebecin provinssin tuki on ollut tärkeä ja se turvaa telakan käyttöpääoman uuden liiketoiminnan käynnistämiseen. Quebecin tarjoama 77 miljoonan euron rahoitus koostuu 30 miljoonan euron pääomituksesta ja 47 miljoonan euron lainasta.  

Alex Vicefield, Inocea Groupin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, osaomistaja 

”Kauppa yhdistää kahden maailmanlaajuisesti johtavan jääluokan alusten ja jäänmurtajien rakentajan kyvykkyydet, kapasiteetin ja asiantuntemuksen, mikä on strategisesti tärkeä kehitysaskel läntiselle maailmalle. Arktinen alue on kriittinen tulevaisuuden turvallisuuden, kaupan, merenkulun ja ympäristön kannalta, ja Inocea on ylpeä saadessaan olla tässä mukana eturintamassa.” 

Quebecin talous-, innovaatio- ja energiaministeri Pierre Fitzgibbon  

”Kaupan myötä syntynyt yhteistyö hyödyttää sekä Davieta että sen useita toimittajia Quebecin alueella. Daviella on nyt erinomainen mahdollisuus saada sopimuksia maailmanlaajuisesti, ja kaupasta on etua sen molemmille osapuolille.” 

Kanadan julkisten palveluiden ja hankintojen ministeri Jean-Yves Duclos 

”Olen ylpeä, että Davie hankkii maailmanluokan laivanrakentajan, joka tehostaa jäänmurtajien ja matkustaja-alusten rakennusta osana Kanadan kansallista laivanrakennusstrategiaa. Kauppa lisää Davien ostovoimaa ja luo näin ollen selkeän edun toimitusketjun kustannusten hallintaan, mikä tuo puolestaan pitkän aikavälin taloudellista hyötyä Kanadalle ja Quebecin alueelle. Kauppa avaa myös uusia kansainvälisiä markkinoita paikallisille alihankkijoille ja tekee Quebecin seudusta maailmanluokan meriteollisuuden keskuksen.”  

Suomen elinkeinoministeri Wille Rydman 

“Uuden omistajan myötä telakan ja koko Suomen meriteollisuuden tulevaisuus on valoisampi. On myös erittäin myönteistä, että omistajavaihdos tapahtui Suomen valtion kannalta markkinaehtoisesti.” 

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen 

”Telakkatoiminnallemme on Davien myötä saatu vahva, vakaa ja osaava toimija luotettavasta maasta. Monipuolinen ja elinvoimainen yritystoiminta mahdollistaa Helsingin menestyksen ja helsinkiläisten hyvinvoinnin. Sikälikin tämä on hyvin tervetullut ja iloinen uutinen kaikille helsinkiläisille.” 

Davie 

Group Davie on yksityisomisteinen kansainvälinen meriteollisuuden yhtymä, joka on osa Inocea Groupia. Se omistaa Davie Shipbuildingin, joka on Kanadan suurin laivanrakentaja ja kumppani maan kansallisessa laivanrakennusstrategiassa sekä Helsingin telakan, joka on maailman johtava jäänmurtajien ja jääluokan alusten rakentaja. Yhdessä yritykset suunnittelevat, rakentavat ja ylläpitävät erikoisaluksia, kuten jäänmurtajia, sotalaivoja ja matkustaja-aluksia valtioille ja kaupallisille asiakkaille. Lisätietoja osoitteessa davie.ca